История на джина

Обичате ли да пиете джин? А какво знаете за него? Чували ли сте, например, че името му е получено от френското „genievre” или холандското “genever”( женевъ), което означава и на двата езика едно и също – хвойна. С годините произношението и правописа на jenever се е съкратил до gen, по-късно до gin.

Както много други алкохолни напитки, така и джинът се дестилира основно  от пшеница, но не се изключва и използването на меласа. Полученият при  дестилацията спирт няма цвят и вкус, а изискването е алкохолният градус  да бъде минимум 96%. Вкусът на джина произлиза от различни растения,  като доминиращото сред тях е хвойната. Други добавки, но в значително  по- малки количества са анасон, горчиви бадеми, кимион, канелена кора,  какао,  лимонена кора, корен от женско биле и ангелика.

Дестилационният процес е различен при всяка една от  марките,  но той като цяло следва няколко точно определени стъпки. В  началото спирта се разрежда с пречистена вода в определено съотношение,  тъй като е лесно запалим и при загряване лесно би избухнал. Вече  разредената течност се изпомпва в медни казани в които е поставена  билковата смес. Казанът се загрява до определена температура с цел  отделянето на етеричните масла на растенията, като процеса на  дестилация  продължава докато не бъде достигнат алкохолен градус според  стандарта на  компанията. Друг метод за ароматизирането на спирта е “студено съединяване”, където етеричните масла биват отделяни посредством пресоване и после екстракта се добавя в спирта, разреден с подходящото количество дестилирана вода.

Джина е измислен в Холандия, но по-късно става популярен в Англия. Днес най-големите производители на джин са англичаните. В света съществуват три основни стила в производството на джин, като може би най-известният от трите е Лондонския сух джин (London dry gin). Думата “сух” в името означава отсъствието на захар, а в ароматът на този вид джин изцяло доминира хвойната.

Вторият е „Плимутският стил” и е доста различен от останалите джинове, като разликата е в състава на билките и използваната за производството му изключително мека вода от Дартмур. Този вид джин изпъква с изключително мекия си вкус и дълбок аромат.

Третият  е „Холандският стил”. Той се прави по оригиналната холандска технология отпреди четири века, но с изключение на това, че със съвременните методи той е доста по-добре обработен. Съществуват два подстила в този тип джин – това са “стар” и “млад” джин, което означава по-скоро ароматизацията на напитката, а не нейната старост. Холандският джин е ароматичен със силен аромат на използваните за производството му плодове от хвойна, кориандър и цитрусови кори и все още пази мита за своите лечебни свойства. Почитателите на този вид джин препоръчват той да бъде консумиран ледено студен и понякога след чашка светло пиво.

Избрани продукти


Този списък е временно място за съхранение на избрани от Вас продукти от продуктовия каталог на които можете да изчислите Вашата отстъпка.

За да започнете, кликнете върху + иконата до всеки продукт, за да го добавите тук.

Пресметни своята отстъпка
0 продукта