История на ликьора

Каква е първата асоциация, която правите, когато чуете „ликьор“? Коктейли, нали? Да, днес ликьорите се използват предимно като съставка при приготвянето на коктейли. Едно време обаче хората са ги консумирали като питие към обяда или вечерята си.

Ликьорите са предимно сладки напитки, приготвяни от плодове, към които се прибавя спирт или някакъв вид алкохол и захар.

А историята за създаването на ликьора е доста стара и интересна.

Преди осем века в лабораториите на мистичните алхимици се ражда любимото на мнозина питие – ликьорът. Напитката била създадена за лечебни цели. За направата й тайнствените алхимици използвали билки и плодове, които оставяли да киснат в чист спирт няколко месеца. Получената смес била прецеждана. Към нея добавяли дeстилирана вода, мед и “тайни ароматни елементи”.
След няколко века ликьорът вече бил любимо питие както на простолюдието, така и на аристокрацията. В края на ХVII в. напитката била официално призната във всички кралски дворове.

Кралят Слънце на Франция Луи ХIV често си сръбвал ликьори. Най-модните марки по това време били Populo и Rossolys. За златен век на ликьорите обаче се счита ХIХ в. По това време са създадени онези видове от напитката, които са известни по целия свят и до ден днешен – Curacao, Cointreau, Chartreuse, Grand Marnier, Galliano, Benedictine. Основни производители на ликьор станали Франция и Италия, които и днес запазват водещите си позиции. Малко по-късно майсторлъка в производството на напитката усвоили и холандците.
С течение на вековете рецептата за приготвяне на ликьора се променила. Смес от различни плодове (задължително и ягода), корички на цитрусови плодове и билки се оставя да кисне в спирт от няколко часа до една седмица. След това получената отвара се прецежда и се дестилира в специален уред patent still. По време на този процес се избира само “сърцевината на напитката”. В нея се добавя рафинирана захар и чиста вода за понижаване на градусите. В Израел за основа на ликьора Sabra се използва спирт, получен от сока на кактуса.
За направата на ликьор могат да бъдат използвани всякакви плодове, но по-добре е да присъства и ягодата. Най-често се употребяват черно френско грозде, малина, вишна и черница. За основен компонент и ароматизатор могат да се взимат също готови продукти като плодови сокове. Важен компонент са етеричните масла.

В днешни дни има три вида ликьори. Към първата група спадат най-старите, чиято рецепта се държи в тайна и е известна само на избран кръг от хора. Това е оригиналната рецепта, създадена през ХIII в. от алхимиците. Вторият вид са марковите, които днес се използват за коктейли. И последната група са сладките ликьори кремове.

Избрани продукти


Този списък е временно място за съхранение на избрани от Вас продукти от продуктовия каталог на които можете да изчислите Вашата отстъпка.

За да започнете, кликнете върху + иконата до всеки продукт, за да го добавите тук.

Пресметни своята отстъпка
0 продукта